lauantai 23. huhtikuuta 2016

Ahvenanmaa 2016


Neljäntenä peräkkäisenä keväänä lähdetään merilohen perään Ahvenanmaalle. Reissuun startataan Joensuusta 26.5. kahden veneen voimin ja illalla ajetaan paketti Finnlinesin kyytiin Naantalista. Majoitumme viimevuonna hyväksi havaittuun Husfjärdenin mökkikylään, johon tänä vuonna saapuu enemmänkin veneitä Pohjois-Karjalan suunnalta. Kotimatkalle lähdetään 3.6.
Luvassa on jopa kahdeksan uistelupäivää.  Viime keväänä tuulen takia vietetyistä rantapäivistä viisastuneena varaudutaan reissuun nyt myös heittokalastusvälinein. Jos tuulet puhaltaa yli 10 m/s ei merelle ole mitään asiaa. Tänä vuonna reissuun lähdetään tiimikaverin veneellä, joka myös on  Shark WA.
Reissun teemana voisi tänä vuonna olla takilalohi. Kolmen viime kevään aika olemme saaneet 13 lohta Ahvenanmereltä, mutta takiloiden osalta tulos on puhdas nolla tai jos ihan tarkkoja ollaan niin keväällä 2014 tuli kaksi alamittaa takiloista. Erikoiseksi asian tekee se että Suomenlahdelta lohia noista takiloista on noussut. Takiloissa on vedetty kaikki mahdolliset ja mahdottomat yhdistelmät, vaihdettu vapareita ja säädetty jännitteitä. Toimivan takilasetin rakentaja ja virittäjä saanee venekunnassamme gurun maineen ja ikuisen kiinnityksen takilamestari pokaalin.

Raporttia reissusta myöhemmin.

Viimekevään tunnelmakuvaa Ahvenanmaalta viikolla 23

Perämoottori vaihtoon


Veneen vaihdon yhteydessä kesällä 2014 meille kulkeutui vuosimallin 2007 Evinrude E-Tec 115 moottori Silver Shark WA:n perässä. Ajatuksena oli pistää moottori kiertoon pikaisesti ja hommata nelari perään, kun ei oltu kuultu hirveästi hyvää noista uudemmista kaksitahtikoneista.
Jostain syystä päädyttiin kuitenkin kokeilemaan ensimmäisenä kesänä tuota konetta ja oikeastaan tykästyttiin siihen. Evarin ajo-ominaisuudet olivat loistavat. Nopea vaste kaasuun, räjähtävä kiihtyvyys ja todella alhainen uistelukulutus tekivät vaikutuksen. Haittapuolena pidetyt ääni ja käry eivät oikeastaan kiusanneet meitä. Evarin matala murina on jopa miellyttävämpää kuin vastaavien nelitahtien ääni. Tosin tämä on makuasia.
ETec%2520ja%2520Shark%252C%2520kun%20ongelmat%20alkoivat
Shark ja E-Tec kun ongelmat alkoivat
Ensimmäisenä kesänä opittiin, että tulppia tämä syö rotan lailla. Jos koneella meinaa uistelija luotettavasti liikkua niin uusi tulppasarja tulee päivittää noin 140-150h välein.
Ensimmäinen kausi vedettiin pääosin kuhaa ja haukea usein paikkaa vaihdellen ja kone pelasi tulpparumbaa lukuunottamatta, kuin enkeli.

Vanha ja uusi tulppa. Kuluneella ajettu noin 130h.

Keväällä 2015 kautta availtiin Ahvenanmaalla ja kolmantena vetopäivänä alkoi murheet. Noin 9h vedon jälkeen kone alkoi käydä, kuin ilman yhtä pyttyä, ravistaen ja yskien. Käyntiongelman syy oli jo ennakkoon selvitetty keskustelupalstoilta, joten varsinaisesti se ei yllättänyt. Homma saatiin kuntoon, kun kalusto nostettiin ylös ja venettä käytettiin välillä plaanissa 5-10min. Samaa jatkui koko loppu reissun 6-9 vetotunnin välein ja pinna alkoi kiristyä. En henkilökohtaisesti pidä yhtään epävarmuustekijöistä vesillä.

Kesäkausi vedeltiin taas kuhaa ja haukea, joten ongelmia ei esiintynyt, kun tulpat muisti vaihtaa ja siirtymäajoa tulee tarpeeksi tiheään.

Syksyllä kun lohenuistelukausi alkoi, alkoi myös ongelmat uudelleen. Kausi päättyi vähiin lohivetelyihin, kun vesille ei koneen takia huvittanut yhtään huonommassa kelissä lähteä.

Talvi meni taas muiden harrasteiden parissa ja kalastusasiat unohtui, mutta kevään korvalla tuli moottorin vaihto ajankohtaiseksi, jos ja kun uistelua halutaan rennoissa merkeissä jatkaa. Yhdessä tuumin päätettiin että palataan nelarikantaan. Vaihtoehtoja puitiin ristiin ja rastiin ja lopulta päädyttiin hyvän tarjouksen siivittämänä uuteen 2015 mallin nelitahti Mercuryyn. 
Uusi kone perään pultattuna, liikkeen pihassa.
Uutena mallina 2015 markkinoille tullut Mercuryn 80-115hp kokoluokka ei myöskään ollut kaikista turvallisin valinta, mutta edullinen hankintahinta, viiden vuoden takuu, keveys, suuri kuutiotilavuus, hyvä vääntö, hyvä varustelu sekä positiiviset testitulokset  kallistivat vaakakupin Mercuryn suuntaan.
Kone pultattiin liikkeessä perään, mutta mittaristojen ja kaukohallinnan asentaminen jäi itselle.
Koneen asennuksesta ja ensikokemuksista myöhemmin lisää.

Jos vielä E-Teciin palataan niin kone on varmasti hyvä valinta moneen käyttötarkoitukseen, kuten heittokalastus, huviveneily tai vaikka vesiurheilu. Ongelmaksi muodostuu nuo pitkät tyhjäkäyntijaksot, jotka 'karstoittaa' tulppia niin että lopulta käynti häiriintyy. Se minkä ajan kone kestää uistelua riippuu suoraan käytettävästä kierrosluvusta sekä tulppien kunnosta. Vaikkakin uudemmissa koneissa tuon tuplakipinän aiheuttama tulppien kulumis ongelma on poistettu niin meidän kokeilut vetouistelussa jäivät kaksitahtikoneiden osalta tähän.

VHFhaikala



Joensuulais-Helsinkiläinen uisteluporukka, jonka päätavoitteena on nautiskella laadukkaasta vetouistelusta hyvillä kalavesillä ja kiinnostavissa kilpailuissa.
Historiassa vesillä on vietetty paljonkin aikaa ja kisoissa sekä cupeissa on tullut kohtuullista menestystä. Nykyään kone pyörii noin 200h kaudessa, pääosin sisävesillä, kuhan ja hauen perässä, mutta kerran kauteen käydään tekemässä merilohireissu, joka on viimevuosina suuntautunut Ahvenanmaalle.

Vene : Silver Shark WA 605 (2005)Kone : Mercury 100 (2015), 
Varusteet:
Mittaristo : Smart Craft ja Mercury Gateway
Näytöt : Lowrance HDS 9 Gen3, Lowrance HDS 7 Gen2 Touch + Structure Scan
Takanäyttö: Lowrance HDS 5 Gen2 
Autopilotti : Raymarine EV-100
VHF : Lowrance Link-8, 
Muuta : Protroll Blackbox, 2x Cannon Unitroll takilat, 2x Big Jon plaanarikelat, Matsomix vapaputket, plaanarimastot ja mukitelineet, Sony radio ja USB soitin
VHF-kutsu : Haikala


Kalusto%20kellumassa%20Ahvenanmerell%E4
Kalusto kellumassa Ahvenanmerellä