maanantai 30. toukokuuta 2016

Ahvenanmaa 2016, päivä 4. Takaisin kalakantaan.

Aamu valkeni tyynenä ja pilvisenä. Olimme kaksi ensimmäistä päivää kulkeneet trailerilla Torpin luiskan kautta, jotta vältetään pitkä ajo vastatuuleen. Tänään lähdettiin kuitenkin suoraan mökkikylästä veneellä. Ajettiin suoraan Sandgrundetin edustalle kiertämään omia ottipisteitä. Eilinen päivä meni meillä raksihuppujen ja levyjen värien kanssa leikkimiseksi, kun kalaa ei tullut, joten tänään päätettiin että veteen saa laskea vain kalustoa, jolla venekuntamme on Ahvenanmaalla saanut kalaa.

Raksit laskettiin pyyntiin 90m vedessä. Noin puolen tunnin vedon jälkeen klo 11.00 alkoi tapahtua. Allekirjoittanut huomasi että oikean puolen uloin plaanari kääntyi pystyyn ja alkoi jätättää. Otin vavan nopeasti käteen laukaisin plaanarin, kelasin löysän pois ja samassa räikkä alkoi huutaa. Samuli keppiin, pilotti ajamaan ja muu miehistö tyhjensi takilavavat sekä sivuvavat kalan tieltä. Aluksi kala ei vaikuttanut kovin suurelta, mutta kun sitä yritettiin lähemmäksi se otti aina uuden syöksyn. Levitettiin vielä muita plaanareita kauemmaksi, mutta kuitenkin tärppipuolen keskimmäinen sotkeutui kalaan. Väsyteltiin nyt siis kahdella vavalla kahta plaanaria ja lohta. Noin viidessätoista minuutissa kala saatiin haaviamisetäisyydelle ja onneksemme sotku toiseen plaanariin oli kalan takapuolella. Pian Mikko haavitsi 11,7 kg painavan lohen kyytiin. Jes! Pieni targaan tyhjän päivän jälkeen kiivennyt apina karkoitettiin aalloille. Kala nappasi ilman levyä vedettyyn Salsan vihreä-kulta-kromi huppuun 20g painon takaa. Siimaa ulkona oli 2+12 seiskatonnisen Döörin jakajaa.
11.7kg Ahvenanmeren lohta

Loppupäivä pyörittiin samoja pisteitä onnistumatta kuitenkaan saamaan lisää kaloja. Alueella oli kyllä lohta liikenteessä ja VHF:ssä kuultiin lukuisista saaduista ja karanneista kaloista. Mökkikaverimme saivat Gislanilta 3 lohta ja yhteensä 6 tapahtumaa,  joten mietittiin, josko huomenna pyörähdettäisiin siellä, meille täysin uusilla vesillä. Myös muut mökkikylän venekunnat onnistuivat saamaan hyvin kaloja eri puolilta Eckerön lohivesiä.
Kokki-Mikko ja lohipasta


sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Ahvenanmaa 2016, päivä 3. Paluu maanpinnalle

Aamulla herättiin kovaan tuuleen ja merellelähtöä viivytettiin aina puoleen päivään saakka. Ulos ajettiin kohtuullisen kovassa mainingissa, mutta vetokeli oli mitä parhain.

Kun ei lähde niin ei lähde




Merilohenuistelu on kyllä siitä raaka laji että se palauttaa kovin helposti maan pinnalle. Eilisten "hullujen päivien" jälkeen Salmon Shark ei paljon VHF:n kaloja huudellut ja ainoaksi kalatapahtumaksi meillä jäi lohimedaljonkien paisto illallis aikaan. Kalaa paukkui veneisiin joka puolelta ja ajettiinpa lopussa jopa neljän veneen rivistössä, jossa kaikki muut nostivat parvesta lohen kyytiin paitsi me. Huomenna lähdetään taas nöyränä vesille pyytämään lohta ei ottamaan sitä.  Niin ja terveiset sille kaverille, joka VHF:ssä huuteli " onko täällä joku, joka ei olis saanut lohta? ...Onnittelut niille sitä on täällä nimittäin ihan v...sti". Me ei saatu, mut ei iljetty vastata :-). Mökkikaverivenekunta Kalaton nappasi 7min ennen lopetusta vielä hienon 12+ kalan.

 Herkkuruokaa kalastuspäivään. Medaljongit eilisestä +20 kalasta
Iltapäivästä myös muut Pohjois-Karjalan venekunnat saapuivat mökkikylään ja yksi venekunta nappasi aloituskalana +15 kg kyytiin. Hieno viikko menossa!

lauantai 28. toukokuuta 2016

Ahvenanmaa 2016, päivä 2. Kalaan

Lautta saapui ajallaan Lågnäsiin ja pikaisen Maarianhaminan Shellillä nautitun aamupalan jälkeen suuntana oli Torpin luiska. Sää vaikutti loistavalta, mietoa tuulta, pilveä ja +10 astetta. Joukkueen iskukunto oli kysymysmerkki massiivisen univelat takia, jonka reissun järjestelyt ja viimeinen 3.5h yö laivalla aiheuttivat. Nopea veneen purku, kalastusarsenaali valmiiksi ja keula kohti merta.

 Jo ensimmäisiä täkyrakseja viriteltäessä huomattiin että uusi autopilotti ei aja venettä kunnolla vaan lähtee aina kaartamaan. Haikalan veneessä sama pilotti on toiminut loistavasti, jokin oli nyt pahasti pielessä. Tätä ihmetellessä havaittiin myös että pilotin kompassisuunta on aina 40-50 asteen välillä, vaikka keula näyttäisi mihin tahansa. Mentiin sitten vieheiden lasku käsiohjauksella ja alettiin vianhaku komponentti komponentilta kun kalusto oli vedossa. Vika paikantui  gyrokompassin alueelle, mutta kesken tutkimuksen räikän pärinä keskeytti muut työt. Samuli vapaan ja Mikko tyhjentämään muita keppejä perästä, mutta samaan aikaan myös toiseen vapaan iski kala. Saatiin aikaan oikein kunnollinen härdelli, josta lopulta haavittiin 7,5kg lohi, mutta se toinen jatkaa kutuvaellustaan Salsan violetti - sini - kelta - kromi levy perässä ja samanvärinen huppu suussa.
No karkulainen ei juuri harmittanut, mutta saatiinpa hieno alku reissulle. Samoihin aikoihin myös mökkikavereilta tuli uutisia saman kaliiberin lohesta, joten Kalaton oli tänäänkin kalallinen. Meidän kala puri 100g painon takaa Salsa sinitompakki levyä ja sini-pinkki-kromi huppua.
Reissun ensimmäinen lohi.
Pilotti ongelma alkoi hiljalleen ratketa,kun gyrokompassi irroitettiin ja haettiin sille uutta paikkaa. Kun kompassia siirrettiin keulaan päin ongelma korjaantui. Nikke Knakkerttonmainen johtopäätös oli että joku pulpetissa oleva sähkölaite sotki toiminnan. Antenni teipillä kabiinin penkkiin ja meillä oli toimiva peli käsissä. Kotona Salmon Sharkin kippari saa tehdä asennuksia sitten uudelleen. 

Tilapäisasennus pilotin gyrolle.



Ruokailtiin uudella venegrillillä tehdyt maukkaat hampurilaiset ja parannettiin maailmaa, kun uusi räikänsoitto herätti porukan. Koko tiimi oli nyt hieman valmiimpi ja reilun kymmenen minuutin jälkeen haavittiin 11.5 kg kala veneeseen. Lohi haksahti Salsan Coho Blue levyn takana vedettyyn samanväriseen Salsa huppuun. Kun ensimmäinen kala saatiin Sandgrundetin edestä 130m vedeltä, tämä isompi otti kun vettä oli alla noin 90m.

Kehuskeltiin onnistumisia ja viritettiin kamat uudelleen pyyntiin sekä päätettiin ottaa uusi lenkki molempien tärppipisteiden yli. Uutta tärppää ei kuitenkaan kuulunut, joten ajateltiin vielä hipaista " tissin" kärkiä 70m vedellä ja suunnata sitten takaisin syvemmälle. Vastaan ajanut Silver Eagle ei kuitenkaan ollut samaa mieltä, joten ajauduimme hieman rannempaan kuin oli suunniteltu. Yhtäkkiä kesken käännöksen sisimmäiseksi jäänyt pikkuplaaari peruutti ja räikkä sirisi. Venekunnassamme kiertävä vapavuoro sattui Mikolle, joka tuumaili ensihetkillä että eipä taida olla kovin iso kala kiinni. Sitten rissa alkoikin huutaa oikein kunnolla. Kala otti kaksi pitää vetoa ja hetken jo näytti että täyteen .45 siimaa puolattu seiskatonninen tyhjenee täysin. Kala kävi hypyllä ja miesten naamat vakavoituivat, koska huomattiin että nyt on oikeasti isomus kiinni. Piinaavan viisitoistaminuuttisen aikana siima oli välillä kalan kiduskannen alla, lohi vaihtoi puolta veneen perässä useaan otteeseen ja vapamies jakoi komentoja viileään tyyliin. Tyhjennettiin koko perä vavoista ja saatiin nostettua ottipuolen muut plaanaritkin ylös. Lopulta kala antautui haaviin ja sen koko alkoi valjeta. Pituus pyrstö levällään oli 121.5cm ja digitaali heilui veneessä 21 ja 22kg välissä, nyt meni vanha 17kg ennätys uusiksi. Kolme vapaa vedossa kelluttiin ja nautiskeltiin.

Lopulta jatkettiin vielä uistelua koska mökki vapautuisi vasta parin tunnin päästä, mutta iltapäivä meni kelluessa eikä lisää tapahtumia kuulunut. Reissu alkoi parhaalla mahdollisella tavalla ja tästä on hyvä jatkaa. Mökeille saavuttuamme kuulimme mökkinaapurin saaneen tänään kuusi lohta isoimman ollessa lähes 15kg, joten hyvin on kalaa liikkeellä. Punnittiin vielä kalat tarkemmin ja isomuksen painoksi vahvistui verestettynä 20.3kg, verta tuon kokoisesta kalasta tulee miehekkäästi, joten pyöreä paino lienee 21kg kieppeillä. Kaikki kalat tulivat Salsan levyillä ja huipuilla sekä salakka täkyllä. Isoin haksahti lapinkulta väriseen levyyn ja huppuun 50g painon takaa.

Tiimi ja ensimmäisen päivän kalat.









perjantai 27. toukokuuta 2016

Ahvenanmaa 2016, päivä 1

Laivan odotusta.



27.5. Startattiin matkaan Joensuusta ja Outokummusta kahden venekunnan voimin ennen puolta päivää. Toinen autokunta ajoi suoraan Naantaliin ja Samuli koukkasi Haikalan Helsinkiläisvahvistus Mikon kyytiin Vantaalta. Herrat ajelivat Naataliin Dööreille siimoja puolaillen. Valmistelut jäivät Haikalan venekunnalla melko viimetippaan, kun Samulin veneen autopilotti sanoi sopimuksen irti ja Kippari joutui käyttämään viimeiset illat uuden Raymarinen asennukseen.

Kalaa saarelta on noussut mukavasti, joten odottava jännitys on päällä koko porukalla. 22.45 Finnlinesin kyytiin ja aamulla tunnin ajomatkan jälkeen noin kello 5 ollaan virittelemässä välineitä Torpin lusikalla. Sää näyttää alkuviikon osalta erittäin suotuisalta ja viimevuoden toisintoa ei ole luvassa.



torstai 26. toukokuuta 2016

Mercuryn asennus


Mercury pultattiin Sharkin perään myyjäliikkeessä.
Mittariston, vaijerit ja johtosarjat päädyimme asentamaan itse. Liikkeessä asennettuna hinta olisi ollut 350€. Lisävarusteena hankittiin Mercury gateway, jonka kautta moottoridatan saa myös luotainten ja plotterin näytöille.

Liikkeen palvelu oli kaupanteossa ja varusteiden valinnassa erinomaista, mutta asennustyön jälki ei ihan vakuuttanut. Esimerkiksi  sikaflexiä oli perään levitetty aivan liikaa. Oli melkoinen työmaa siistiä asennusjäljet.
Asennusjälkeä
Asennusjälkeä.

Asennus aloitettiin kaapeleiden vedolla, joka sujui helposti. Varsinaisen moottorin johtosarjan vedossa apuna käytettiin vetonarua, joka imettiin suojaputkeen pölynimurin avulla. Vielä helpompi olisi vetää asennusnarut edellisiä kaapeleita poistaessa. Kaasu ja vaihdekaapelit meni Silverin suojaputkiin perästä päin työntämällä. Ensimmäiset kaapelit olivat noin 30cm liian pitkät joten 15' vaihdettiin 14' kaapeleiksi.

Koneen mukana tuli Smartcraft mittaristo, johon kuuluu nopeus- ja kierrosluku mittarit. Päädyin asentamaan vain kierroslukumittarin paikalleen. Nopeusmittarin tuoma lisäinformaatio ja toiminnot pystyttiin lähes täysin hoitamaan muulla elektroniikalla.
Kaukosäätölaiteen, mittariston ja gatewayn kytkennät hoitui reitityksineen noin tunnissa. Kaikki laitteet kytketään yhteen jakajaboksiin, robusteilla liittimillä erittäin helposti.
Kompakti jakorasia liittimille. 

Moottorikaivon puolella päätettiin kaikki kaapelit viedä moottorille suojaputken läpi, jolloin asennuksesta tulisi siisti ja erityisesti kaasu- ja vaihdekaapelit olisivat paremmin suojattu ulkoisia kolhuja vastaan. Samalla takakaiun johdot reititettiin uudelleen.

Putken kanssa tekemistä olikin sitten hieman enemmän. Putken pituuden hakeminen, kaapeleiden järjestäminen, putken kiinnittäminen ja muut hienosäätötyöt otti yllättävän paljon aikaa. 

 


Lopulta moottori saatiin koekäyttökuntoon. Ensimmäiset savut otettiin ulos, mutta kone sammui välittömästi. Sen verran oireita osasin tulkata että polttoaineen saannissa oli jotakin häiriötä. Käsipumppua kokeilemalla vika alkoi selvitä, koska kumiluttero oli imaistu moottorin toimesta lommolle oli selvää että sieltä vikaa piti hakea. Lopulta selvisi että vastaventtiili oli  käsipumpun nuoleen nähden väärässä päässä ja toimi siis väärin päin. Pumppu siis kuntoon ja testit uudelleen käyntiin. Kone kävi ensi minuutit melko epätasaisesti, mutta käynti tasaantui ja kaikki vaikutti toimivan. 

Mittaristoa tutkiessa huomasin että koneelta ei tullut tietoa trimmikulmasta. Kävin läpi kaikki liitokset, kalibrointi mittarin, toistin edellämainitut ja kaivoin tietoa netistä. Lopulta löysin Ameriikan Merkku foorumilta keskustelun vastaavasta ongelmasta ja selvitin että koneessa trimmikulmaa mittaa analoginen anturi kun taas Smartcraft ymmärtää vain digitaalisia antureita. Myyjäliikkeen kanssa asiaa selvitettyäni huomattiin että koneen asennussarjasta puuttui ad-muunnin, joka tulisi asentaa konekopan alle. Tämä on nyt tulossa Brunswickilta parin viikon sisään.

Kokonaisuudessaan asennukseen kului noin 10h, joka sisältää myös vianhaut ja muita sähkötöitä. Tuo liikkeen 350€ ei todellakaan siis ole paha, mutta itse tehtynä asennuksesta saa mieleisen.

Ensimmäinen koeajoreissu meni sisäänajon ensimmäistä vaihetta suorittaessa. Kaikin puolin moottori vastasi ensi tuntumalta odotuksia. Mercury gateway kuitenkin sotkee autopilotin toiminnan. Ongelma johtuu selvitysten mukaan siitä että Mercury tyrkkää peräsinanturitietoa NMEA väylään, jota Raymarine tulkkaa ja kun arvo ei muutu niin pilotti sekoaa. Ongelman pitäisi ratketa uudella ohjelmistoversiolla pilottiin.

Jäädän keräämään kokemuksia uutukaisesta.