maanantai 4. kesäkuuta 2018

Ahvenanmaa 2018. Päivät 6 ja 7.

Torstain sää oli viikon upein ja lähes tyyni meri helli kalastajia. Tyyni sää tekee kuitenkin merilohen uistelun usein haastavaksi ja ainakin meidän venekunta on usein kontannut juuri näissä sääolosuhteissa.
Sää helli uistelijoita
Tälläkin kertaa aloitimme uistelu jo tutuksi tulleilta alueilta ja erityisesti kiersimme keskiviikon ottipisteitä, mutta tapahtumia ei kuulunut. Iltapäivällä päätimme siirtyä keskiharjanteelle ja valua sitä pitkin alkuviikon iltapisteille. Myös tämä alue vedettiin ilman tärppiä ja jatkettiin iltapisteiden yli takaisin satasen käyrälle ja siitä kohti aloituspaikkaa. VHF oli hiljainen ja kalantulo oli todella nihkeää.
Kellon ollessa jo yli viisi iltapäivällä tapahtui viimein. Kesken rauhallisen rupattelun säikäytti Döörin kova parkaisu porukan. Sisin plaanari palkittiin hurjaa vauhtia ja lohi oli kelpuuttanut 30g painon takana vedetyn Salsan Camo teippisen uv-levyn ja läppärivihreän uv-kypärän. Kalan menohalut oli kovimmat mitä meille on koskaan sattunut ja hetken jopa näytti että siima loppuu kelalta. Kovan alun jälkeen kala jaksoi vain junnataja 15 minuutin väsuttelyn jälkeen oli kyydissä n. 13 kilon kala. Ensi parkaisussa siima leikkasi toisen plaanarisiiman poikki, mutta onneksi menetimme vain pikkuplaanarin sillä levy roikkui myös tässä väsytys siimassa. Tämä väsytys saatiin myös kuvattua GoProlle tärpistä alkaen, joten soittoa voidaan kuunnella pitkin talvea.
12+ iltapäiväkala
Parin tunnin vedon jälkeen nostimme kamat ja painuimme mökille iltatoimille.

Viimeisenä vetopäivänä oli ennustettu iltpäivästä kovenevaan tuulta, joten merelle suunnattiin hieman normaalia aiemmin. Viimeisen vetopäivänä tunnit eivät meille enää lisäkaloja tarjonneet, joten kolmen maissa iltapäivällä suuntasimme pakkaamaan tarvikkeita. Rane ja Arto onnistuivat keskiharjanteella ja saivat vielä kaksi kalaa, joista suurempi oli yli 13kg.

torstai 31. toukokuuta 2018

Ahvenanmaa 2018. Päivät 4 ja 5. Tyhjän vedosta jättipotin.

Tiistaina ajettiin pelipaikoille aamu yhdeksän jälkeen. Pitkä vetopäivä mentiin tutuilla mestoilla, mutta keppi ei heilunut edes takuu varmasta auringonlaskusta. Palasimme nuolemaan haavoja mökille illalla yhdeksän jälkeen. Mökkikylän veneisiin oli noussut muutamia lohia, joista isoimpana Karttusen Pekan venekunnan 16+. Pikaisen ruokailun jälkeen suunnattiin unille, koska keskiviikkona oli tarkoitus lähteä ajoissa merelle.

Keskiviikkoaamuna kello herätti kalastajat 4.00 ja viiden jälkeen Honda kyyditti Sharkkia kohti pelipaikkoja.

Kamat laskettiin pyyntiin tutuilla mestoilla ja ruvettiin ajelemaan läpi tuttuja ottipisteitä. Pyörittiin useampi tunti näillä mestoilla, mutta tärppiä ei vaan kuulunut. Kahdeksan jälkeen päätettiin siirtyä viimevuotisia paikkoja tarkastamaan ja lähellä niitä alueita viimein räsähti. Uloimman plaanari Salsa Betsy ja Green Chartreuse komboa vietiin. Räikkä huusi, kala hyppäsi ja irtosi. Kiroiltiin karkuutusta, kun vasemman takilan vapaasti hengittävää Salsan Coho Blue huppua vietiin viidestä metristä. Pirteä kala pyöritteli itseään hetken sisimpien plaanareiden luona aiheuttaen pienen sotku, mutta lopulta kyytiin havittiin 7,5kg kala.

Suuntasimme takaisin ottipisteelle ja toisella yliajolla alkuperäisestä suunnasta lähti sama takilasetti uudelleen. Nyt 11kg kala ampui veneen oikealle puolelle ylittäen yhden ja alittaen toisen siiman. Kala saatiin kuitenkin vapaaseen siimaan, kun nostettiin yksi plaanari ja pyöriteltiin vapaa veneessä toisen ympäri. Veneen vieressä tapahtuneen väännön jälkeen Mikko haavitsi komean kalan kyytiin.

Rensselit takaisin pyyntiin ja uudelleen sahaamaan ottipisteitä, jotka nyt alkoivat jo vähän ruuhkautumaan muista veneistä. Käänsimme Ranen ja Arton perään ja pian pojat pyysivät tilaa, koska heillä kiinni oleva isohko lohi oli vetänyt itsensä kauas veneestä. Ajoimme pari isoa ässämutkaa, jotta etäisyys poikiin kasvaisi. Jälkimmäisellä mutkalla takilassa 43 jalassa vedetty Oki Betsy ja Salsan huppu lähti lohen matkaan ja samalla uloin plaanari ja Salsan Rugen kombo 3g painon takaa peruutti rajusti. Tuplatärpistä haavittiin kyytiin 11kg ja 8,5kg kalat.

Neljä ensimmäistä

Uskomattomat neljä kalaa saaneena päätettiin huilia ja lähteä kylille kaupoille sekä pitsalle. Ajatus oli palata illalla vielä merelle kuluttamaan aikaa.

Käringsundin herkkupitsat
Hyvin tankannut ja levänny Salmon Sharkin miehistö ajeli takaisin merelle ilta viiden jälkeen. Luonnollisesti palattiin rikospaikoille, mutta tuloksettoman parituntisen jälkeen päätettiin valua myötätuuleen kohti 200m käyrää ja luotailla kalaparvia sekä tutkia veden lämpötiloja seuraavien päivien varalle. Soittimeen ladattiin soittolista vanhoista rokki klassikoista ja avasimme oluet hienosti sujuneen päivän kunniaksi. Yhtäkkiä kesken fiilistelyn räikkä herätti taas porukan. Takilasta vietiin Salsan lapinkulta komboa ja nyt mentiin loikkien kanssa erittäin kovaa. Samuli keppiin ja muut takiloita ja lähimpiä plaanareita nostamaan. Vasemmasta takilasta lähtenyt lohi kiisi suoraan veneen oikealle puolelle uloimman plaanarin viereen. Tämän takia uloin plaanari laskettiin kauas veneen sivulle ja sisimmät kerättiin kyytiin sillä aikomus oli lopettaa homma tähän kalaan. Kovan väännön jälkeen haaviin mätkähti mahtava kala, jolle painoa puntaroitiin 13,8kg.

Fiilisteltiin myötätuuleen kelluen, kun räikkä vielä kerran herätti meidät. Kauas oikealle sivulle laskettu Salsa Betsy ja green chartreuse huppu oli koukuttanut 6,7kg lohen, joka kammettiin kyytiin kohtuullisen helposti.
Samaan aikaan Rane ja Arto kepittelivät +7kg kalan kyytiin.

Iltakalat
Uskomaton päivä, joka muistetaan vielä pitkään. Iltatoimet suoritettiin rauhassa ja painuttiin tyytyväisinä unille.


tiistai 29. toukokuuta 2018

Ahvenanmaa 2018. Päivä 3.

Aivan tyyni meri odotti kalastajia, kun ajoimme ulos aamusta noin kymmenen aikoihin. Parin ekan päivän kalatapahtumien takia ei meillä ollut muuta ideaa, kuin palata vanhoille rikospaikoille ja pyöriä päivä niitä. Alueelle oli ilmestynyt vielä lisää parvikalaa, joten hyvältä vaikutti.
Rane ja Arto nappasivatkin kasin lohen jo välineitä laskiessaan ja radiosta kuului kaloja tasaiseen tahtiin. Iltapäivää kohti kalailmoitusten määrä kuitenkin väheni ja meidänkin vavat pysyivät suorina.
Säät ovat suosineet uistelijaa tänä keväänä.
Salmon Shark jaksoi kuitenkin hangata omia pisteitä pitkälle iltaan. Noin seitsemän aikaan illalla Arto ja Rane ilmoittelivat yli kympin takila kalasta  ja muutenkin liikenne radiossa kertoi kalojen aktivoituneen. Pian poikien puhelun jälkeen alkoi sirra meilläkin huutaa ja uloin plaanari kera Salsan Green chartreuse hupun ja Betsy levyn peruutti reilua vauhtia. Samuli vapaan ja kansipojat tyhjentämään perää tutuilla rutiineilla. Hetken taistelun jälkeen vapamiehelle meinasi tulla kiire, kun lohi päätti tulla tarkastamaan, kuka siiman päässä oikein oli. Samalla kala väsytti itsensä ja 8.5kg lohi antautui pian haaviin.
8,5kg kala verestymässä toimivaksi havaitussa venesankossa
Läpsyt, kaatoryypyt, pyynnöt takaisin mereen ja keula kohti ottipaikkaa. Noin 0.5km ottipisteen ylitettyämme lähti sama setti uudelleen, nyt tosin edellistä raskaammin. Mikko keppiin ja muille sama takiloiden ja sivu vapojen nosto väsytystä varten. Virtaisa kala loikki komeita ilmalentoja, mutta pysyi onneksemme erossa muista siimoista. Veneen vierellä käytiin vielä pitkävääntö jossa lohi halusi välttämättä ohittaa meidät, mutta Hondalla pysyttiin sen etupuolella ja lopulta veneen lattialla pötkötti 13.5kg 107cm kala.
Mikko ja reissun suurin.
Makea kalapäivä päättyi onnistuneesti ja kuvaamisen jälkeen nostimme loputkin välineet ja ajelimme kotirantaan fileeraamaan lohia.

Ahvenanmaa 2018. Päivä 2.

Univelalliset venekunnat nukkuivat sunnuntai-aamuna vähän pidempään ja vesille lähdettiin vasta kymmenen jälkeen. Aloitettiin uistelu eilisiltä mestoilta ja pyörittiin samoja rinkejä oikeastaan ilta seitsemään saakka. Mökkikaverit ilmoittelivat yli kympin kalasta noin kuuden aikaan ja mökkikylän yhteistyövenekunnat saivat myös useita kaloja ennen tätä hieman ulompaa kuin meidän ottipaikat.
Lopulta meidän hermo petti ja otettiin  suunta kohti kavereiden pisteitä syvemmille käyrille. Juuri kun saavutettiin sadan metrin vesi lähti sisin plaanari 100g painon takaa ja Salsan sini-kromi-tompakki levyä ja sini-kromi huppua vietiin kovaa. Allekirjoittaneen vapavuoro päättyi asteen verran kovan hämmennyksen jälkeen 12.5 kg lohen haavitsemiseen. Päivän selässä kokoaan kasvattanut apina tippui lopultakin. Hienoa!
12.5kg iltakala
Rojut takaisin pyyntiin ja nokka kohti ottipistettä ja eipä aikaakaan kun toiseksi ulommainen plaanari peruutti ja katselimme veneestä kun iso lohi hyppi siimojemme päällä. Lopulta kelan räikkäkin alkoi huutaa ja Samuli tarttui vapaan. Erittäin pirteä ja kookas lohi veti laidalta toiselle hurjasti hyppien. Väsyttäjä pumppasi siimaa sisään, kunnes huomasimme että matkaan oli tarttunut myös muita siimoja. Hetken soppa selvitettyäni tuli käsiini kuitenkin ottihuppu, jolloin jouduimme tunnustamaan tappion tässä taistelussa. Kookas lohi jatkaa siis matkaa kohti pohjoista. Tämän jälkeen nostimme loputkin vieheet ylös ja totesimme hienon kalastus päivän päättyneeksi.
Ottipisteet kartalla

maanantai 28. toukokuuta 2018

Ahvenanmaan 2018. Päivä 1.

Finnlinesin Finnfellow toi meidät Långnäsin satamaan lauantaiaamuna 3.45. Perinteisen kaavan mukaan ajeltiin Shell Maarianhaminan kautta majoituspaikkaan, jossa pikaisen auton purkamisen ja aamukahvien jälkeen saatiin vene vesille ja aloitettiin kaluston virittely.
Ajelimme ulos merelle loistavassa säässä aamulla kahdeksan aikaan ja aloitimme pyyntöjen laskun Kortsun kärjestä. Saimme heti kuulla että mökkikaverimme tartuttivat läheltämme noin kahdeksan kilon kala, joten kalaa oli liikkeellä. Pian Arto ja Rane raportoivat jo toisesta lohesta, joten paikan valinta tuntui oikealta. Päivän mittaan kuulimme useita kaloja ja seurasimme vierestä väsytyksiä, mutta meidän osaksi jäi auringon ottaminen ja musiikin kuuntelu. Mökkikaverit kepittelivät vielä 14+ kalan ensimmäiseen neljään tuntiin.
Salmon Shark valmiina laivaan.
Iltapäivällä löysimme alueelta spotin, jossa syöttikalaa oli erityisen paljon ja päätimme jäädä siihen pyörimään ja odottamaan aktiivisia nousulohiparvia. Alkuillasta, kun usko omiin pyyntöihin oli jo loppumassa se sitten tapahtui, toinen vasemman puoleisista takilavavoista vääntyi luokille 27 jalasta ja ensimmäinen lohikontakti oli tosiasia. Lapinkulta Salsa-huppuun ja levyyn erehtyi yli 8 kg kala ja väsytysvuorssa ollut Samuli kampesi kalan kyytiin noin vartissa. Reissu auki takilakalalla, jota oli odotettu lohihommissa viimeiset seitsemän vuotta. Viimeinen osuma takiloihin oli Helsingin kisan 8+ kala vuodelta 2011.
8,5 kg, joka oli ensimmäinen takilakala vuosiin
Jatkoimme loppuillan samoilla alueilla ja illan kruunuksi haavitsimme vielä 6+ kalan, joka mieltyi Salsan tuttuun Coho Blue huppu-levy yhdistelmään 30g painon takaa. Hieno aloitus reissulle.
Mikko ja 6+



tiistai 1. toukokuuta 2018

Sharkin teippaus

Veneen ulkonäön ehostaminen oli ollut mielessä sen hankinnasta saakka. Shark oli edellisellä omistajallaan yhteysveneenä saaristossa ja jatkuvasti meriveden vaikutuksen alla. Veneen kylkiin oli vuosien saatossa synynyt voimakasta hapettumaa eikä sen yli kymmenen vuotta vanha raitateippaus ollut kovinkaan onnistunut. Kylkien kiillottamisesta emme olleet kovinkaan innostuneita, koska sen suuri työmäärä ei houkuttanut ja kelta-siniselle raitateippaukselle  oli kuitenkin tehtävä jotain. Kavereiden veneissä olimme nähneet jo yliteippauksia ja niistä saatujen hyvien kokemusten pohjalta lähdimme tutkimaan tätä vaihtoehtoa.
Teippauksen pohjaväriksi valittiin sininen, koska veneen kuomu ja pulpetin taustalevy jäisivät alkuperäiseen sävyyn. Sinisen pohjalta ryhdyttiiin miettimään kylkien väriä ja kuviota. Heti alkuvaiheessa kuvioksi valikoitui aalto ja sitä lähdettiin ylivärjäämään sinisellä.
Samaan aikaan myös Samuli mietti kylkien yliteippausta ja kun ajatukset kyljen kuvioinnista meni yksiin, päätettiin lähteä kyselemään kimppatarjouksia siten että Samulin mustapreasuiseen veneeseen käytetään vastaavaa kuviota  musta-harmaana.

Teippaajaksi valikoitui Plexmanin pojat, joista myyntimies Antikainen vakuutteli meidät aikaisemmilla referensseillään. Pojat hoitivat hommaa erittäin ammattimaisesti ja meidän ideoita kuultuaan Leskinen vapautettiin viilaamaan teippaukset veneen kylkiin sopivaksi. Parin säätökierroksen jälkeen oltiin valmiina teippaukseen. Meille jäi tehtäväksi ainoastaan vanhojen tekstien ja raitateippausten poistaminen veneen kyljistä sekä peruspesu. Teipit poistui siististi kuumailmapuhaltimen ja siklin avulla, joten vene saatiin teippauskuntoon muutamassa tunnissa.
Teippauksen suunnittelua ammattilaisten työkaluilla.

Teippien poistoa. Ulkoasuun tuli iso muutos vain keltainen raita poistamalla.
Teippaukset pojilta hoitui yhdessä päivässä ja pääsimme ihastelemaan lopputulosta juuri ennen kevään 2017 Ahvenanmaan reissua. Kylkiteippauksen lisäksi meidän sharkkiin päivitettiin myös veneen malliteipit sekä uusi rekisterinumero. Veneen ulkoasu muuttui omaan silmään melkoisesti ja myös moni tuttu ja tuntematon on tullut kehumaan onnistunutta tippausta. Meiltä suositukset Plexmanin pojille!
Teippauksen viimeistelyä.
Yhden kauden kokemuksella olemme tyytyväisiä teippaukseen. Teipit kyljissä vaatii hieman lisähuomiota, jotta kylkiparkissa vältytään isommilta vaurioilta. Toisaalta meillä on ollut tapana pitää venettä mahdollisimman hyvässä kunnossa, joten lepuuttajat, suojaiset pysäköintipaikat ja varovaiset rantautumiset tulee jo luonnostaan. Aivan varmasti teippiin tulee tulevaisuudessa jälkiä, mutta samalla olisi vanha teippi tai alumiinipintakin saanut osansa.

Lopputulos.
Teippauksen hinnasta on tullut paljon kyselyjä. Yleistyksenä voisin sanoa että hintaan vaikuttaa moni tekijä, kuten graafikon työn määrä, veneen koko, tepin laatu, tarvittavat lisäteippaukset jne. Sharkin kokoisen veneen teippaus menee nelinumeroiseen lukuun, mutta tämän jälkeen pääseen kylkien osalta pelkällä vesipesulla 5-10 vuotta ja sopivan neutraali kuviointi parantaa myös jälleenmyyntiarvoa. Meiltä suositukset kylkiteippauksille!

sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Uusi kausi 2018, vanhat kujeet.


Kautemme starttaa todenteolla jälleen Ahvenanmerellä toukokuun lopulla. Tien päälle lähdetään 25.5. ja kivi jätetään iltapäivällä 2.6.

Kuviot reissuun on hyvin samanlaiset kuin aikaisempina keväinä. Mökki jaetaan Ranen porukan kanssa ja meidän porukka allekirjoittanut, Mikko ja Samuli on liikkeellä vuorostaan Samulin Sharkilla. Kivellä tottelemme siis  VHF-kutsua Salmon Shark.

Kohti uutta kautta


Kilpailurintamalla käymme satunnaisia kisoja vaihtelevilla kokoonpanoilla ja kauden pääkisa on Paltamon Kuhakunkku heinäkuun loppupuolella.
Kalustopuolen päivityksiä on tänä keväänä tehty melko vähän. Lowrance laitteet sai uuden Airmar TM150 chirp anturin, vanhan hyvin palvelleen P66:n tilalle. Kuljettajalle on hankittu uusi VA-varusteen istuin ja avotilan lattiat on päällystetty turkkilevyllä. Muuten muutoksia on hyvin vähän ja ne painottuu vapa- ja haaviteline puolelle. Jos aikaa jää niin ennen jäiden sulamista päivitämme vielä Sharkin sähköjä helpommin huollettavaan suuntaan.


Turkkilevyt liimauksessa Sharkin avotilan lattialle

Talven aikana on myös opiskeltu jigi-kalastusta ja tehty varustehankintoja heittokalastusta silmällä pitäen. Kesämökille hankittiin syksyllä vanha Buster Sun R 20hv Hondalla, josta on tarkoitus viritellä jonkinlaista pakettia lähivesien jgittelyyn ja uisteluun,kun Sharkkia ei viitsi tai ei ole aikaa vetää mökille. Katsotaan nyt sitten kesän mittaan miten aika riittää tähän puuhaan, mutta mielenkiintoiselta lajilta tämäkin vaikuttaa.

Talven aikana alelaareista hankittua jigi-kamaa